Elektronik Devre Elemanları

Okunuyor | Elektronik Devre Elemanları
 Elektronik Devre Elemanları

Elektronik Devre Elemanları

Elektronik devreler oluşturmak için kullanılan çok sayıda temel elektronik bileşen vardır. Bu bileşenler olmadan devre tasarımları asla tamamlanmaz veya iyi çalışmaz. Bu bileşenler, dirençleri, diyotları, kapasitörleri, entegre devreleri vb. İçerir. Bu bileşenlerin bazıları devre kartlarına lehimlenmiş iki veya daha fazla terminalden oluşur. Bazıları farklı yarı iletken cihazların entegre olduğu entegre devreler gibi paketlenmiş tipte olabilir.

Temel Elektronik Bileşenler

Bir elektronik devre, iki tipte sınıflandırılmış çeşitli bileşen türlerinden oluşur: transistörler, diyotlar, IC’ler gibi aktif bileşenler; ve kapasitörler, dirençler, indüktörler, vb. gibi pasif bileşenler.

Elektronik bir devrenin tasarımında aşağıdakiler dikkate alınır:

Temel elektronik bileşenler: kapasitörler, dirençler, diyotlar, transistörler, vb.
Güç kaynakları: Sinyal jeneratörleri ve DC güç kaynakları.
Ölçüm ve analiz cihazları: Katot Işınlı Osiloskop (CRO), multimetre, vb.

Pasif Elektronik Bileşenler

Bu bileşenler enerjiyi akım veya gerilim biçiminde depolayabilir veya koruyabilir.

Dirençler

Bir direnç, akıma karşı koymak veya sınırlamak için kullanılan iki terminalli bir pasif elektronik bileşendir. Direnç, “direncin uçlarına uygulanan voltajın, içinden geçen akımla doğru orantılı” olduğunu belirten Ohm yasası ilkesine dayanarak çalışır.

V = İR

Direnç birimleri ohm

Burada R, direnç denilen sabittir.

Dirençler ayrıca güç derecesi, kullanılan malzemenin türü ve direnç değeri gibi aşağıdaki özelliklere göre de sınıflandırılır. Bu direnç tipleri farklı uygulamalar için kullanılır.

Sabit dirençler:

Bu tip bir direnç, elektronik devrede doğru koşulları ayarlamak için kullanılır. Sabit dirençlerde direnç değerleri, devrenin tasarım aşamasında belirlenir, buna dayanarak devreyi ayarlamanıza gerek yoktur.

Değişken dirençler:

Bir elektronik devrede ihtiyacımıza göre direnci değiştirmek için kullanılan bir cihaz değişken direnç olarak bilinir. Bu dirençler, sabit bir direnç elemanından ve direnç elemanına temas eden bir sürgüden oluşur. Değişken dirençler genellikle cihazın kalibrasyonu için üç terminal cihazı olarak kullanılır.

Kondansatörler:

Aralarında yalıtkan olan iki iletken plakadan yapılmış bir kapasitör ve elektrik enerjisini bir elektrik alanı şeklinde depolar. Bir kapasitör DC sinyallerini bloke eder ve AC sinyallerine izin verir.Ayrıca bir zamanlama devresinde bir dirençle birlikte kullanılır.

Depolanan  Elektron sayısı Q = CV’dir.

C, bir kapasitörün kapasitansıdır ve

V uygulanan voltajdır.

Bu kapasitörler film, seramik, elektrolitik ve değişken kapasitörler gibi farklı tipleri vardır. Değer sayısını bulmak için renk kodlama yöntemleri kullanılır ve LCR sayaçlarıyla kapasitans değerini bulmak da mümkündür.

Bobinler

Bobinler, silindir bir nüve üzerine sarılan dışı izole bakır tellerden oluşur.
L harfi ile ifade edilir. Birimi Henry ‘dir.
Bobin bir iletken üzerinden geçen akımı manyetik alan çizgilerine çevirerek yapısal olarak enerji dönüşümünü gerçekleştirir.Aksi durumda manyetik bir cismin manyetik alan çizgileri bobini kesecek şekilde hareketlendirilirse bobin üzerinde akım oluşur.Bu oluşan akım en temel akımdır.
Bobine Alternatif  Akım(AC)  uygulandığında bobinin etrafında manyetik alan meydana gelir.
Bobinlerin Kullanım Alanları
Doğru akımda bobinler; TV devreleri, anten yükselteçleri, radyo devreleri ve besleme kaynaklarında kullanılır.
Alternatif akımda bobinler;  transformatörlerde, generatörlerde, motorlarda kullanılır.

Diğer pasif elektronik bileşenler arasında farklı tipte sensörler, motorlar, antenler, memristörler, vb. Bulunur.

Aktif Elektronik Bileşenler

Bu bileşenler bir enerji kaynağına dayanır ve içinden geçen elektron akışını kontrol edebilir. Bu bileşenlerden bazıları diyotlar, transistörler, entegre devreler, LCD, LED, CRT’ler ve çeşitli piller, PV hücreleri ve diğer AC ve DC besleme kaynakları gibi güç kaynakları gibi yarı iletkenlerdir.

Diyotlar

Bir diyot, akımın bir yönde akmasına izin veren ve genellikle yarı iletken malzemeden yapılan bir cihazdır. İki terminali vardır, anot ve katot terminalleri. Bunlar daha çok AC gibi devreleri DC devrelerine dönüştürmede kullanılır. Bunlar PN diyot, Zener diyot, LED, foto diyot gibi farklı tiplerdir.

Transistörler

Bir transistör, üç terminalli yarı iletken bir cihazdır. Çoğunlukla anahtarlama cihazı olarak ve ayrıca amplifikatör(yükselteç) olarak da kullanılır. Bu anahtarlama cihazı gerilim veya akım kontrollü olabilir. Kısaca Çalışma prensibi; Bir terminale uygulanan gerilimi kontrol edilerek, diğer iki terminalden geçen akım kontrol eder. Transistörler iki tiptedir, (BJT)  ve (FET).

Transistörler
Transistörler
Contents1 Transistör Nedir?1.1 Transistörün Tarihçesi(*)1.2 Yarı-İletken Maddeler2 Transistör Nasıl Çalışır?3 Transistör Çeşitleri ve Yapıları3.1 NPN ve PNP Transistörlerin Farkı:3.2 MOSFET Nedir? MOS Transistörler4 Transistörlerin Kullanım Alanları4.1 Transistör ile Yük Anahtarlama:4.2...

Entegre devreler

Entegre devre, küçük bir silikon çip üzerinde binlerce transistör, direnç, diyot ve diğer elektronik bileşenlerle üretilmiş özel bir bileşendir. Bunlar, cep telefonları, bilgisayarlar vb. Gibi mevcut elektronik cihazların yapı taşlarıdır. Bunlar analog veya dijital entegre devreler olabilir. Elektronik devrelerde en çok kullanılan IC’ler Op-amp’ler, zamanlayıcılar, karşılaştırıcılar, anahtarlar vb.

 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın