100 Watt Amfi Devresi

Okunuyor | 100 Watt Amfi Devresi
 100 Watt Amfi Devresi

Mosfet Kullanarak 100 Watt Amfi Devresi Yapımı

Güç amplifikatörü, ses elektroniğinin bir parçasıdır. Devre verilen giriş sinyalinin büyüklüğünü maksimize etmek için tasarlanmıştır. Ses elektroniğinde, operasyonel amplifikatör sinyalin voltajını artırır, ancak bir yükü sürmek için gerekli olan akımı sağlayamaz.

100 Watt Amfi Devresi Topolojisi

Bir amplifikatör tasarımında güç amplifikatörü, yükten önceki son veya son aşamada kullanılır. Genel olarak, Ses Amplifikatör sistemi blok şemasında gösterilen aşağıdaki topolojiyi kullanır.

100 watt amfi devresi

Yukarıdaki blok diyagramda görebileceğiniz gibi, Güç Amplifikatörü yüke doğrudan bağlı olan son aşamadadır. Genel olarak güç amplifikatöründen önce, Ön Amplifikatörler ve Gerilim kontrol amplifikatörleri kullanılarak sinyal düzeltilir. Ayrıca, ton kontrolünün gerekli olduğu bazı durumlarda ton kontrol devresi Güç Amplifikatöründen önce eklenir.

100 Watt Amfi Devresi Yükü

Ses Amplifikatör sistemlerinde, amplifikatörün yükü ve yük taşıma kapasitesi, tasarımda dikkat edilmesi gereken önemli bir özelliktir. Güç Amplifikatörü için ana yük Ses Hoparlörüdür. Güç amplifikatörü çıkışı, yük empedansına bağlıdır, bu nedenle yanlış bir yükün bağlanması, Güç amplifikatörünün verimliliğinden ve kararlılığından ödün verebilir.

100 watt amfi devresi

Hoparlör, Endüktif ve Resistif yük olarak hareket eden büyük bir yüktür. Güç amplifikatörü AC gerilimi iletir. Bununla birlikte hoparlörün empedansı uygun güç aktarımı için kritik bir faktördür.

Ses elektroniğinde, farklı empedanslı farklı tiplerde Hoparlörler mevcuttur. Hoparlör empedansı, bir Boru içindeki suyun akışı arasındaki ilişkiyi kullanarak en iyi şekilde anlaşılabilir. Sadece bir su borusu olarak hoparlörü düşünün, borunun içinden akan su, alternatif ses sinyalidir. Şimdi, eğer borunun çapı büyüdüyse su borudan kolaylıkla akacaktır ve suyun hacmi daha büyük olacaktır. Eğer çapı azaltırsak borudan daha az su akacaktır ve böylece su hacmi daha düşük olacaktır. Çap, ohmik direnç ve reaktans tarafından yaratılan etkidir. Borunun çapı büyüdükçe, empedans düşük olacaktır. Bu nedenle Amplifikatör daha fazla güçlü seviyede çalışır ve empedans yüksek hale gelirse Amplifikatör hoparlöre daha az güç sağlayacaktır.

Piyasada farklı türde hoparlörler bulunur. Genelde 4 ohm, 8 ohm, 16 ohm ve 32 ohm’dur. 4 ve 8 ohm hoparlörler ucuz fiyatlarda yaygın olarak mevcuttur.

Bu nedenle hoparlör seçerken, amplifikatörün derecesi, hoparlörün verimliliği ve empedansı konusunda dikkatli olmamız gerekmektedir.

Basit 100 Watt Amfi Devresi Yapımı

100 Watt Amfi Devresinde, Çoklu Transistörler ve MOSFET’ler kullanılmaktadır. Amplifikasyon aşamasında yüksek voltaj transistörü MPSA43 kullanıldı. MPSA43 Yüksek voltaj seviyeli bir NPN transistördür.

mpsa43 bacak bağlantıları

100 Watt Amfi Devresinde ayrıca MJE350 ve MJE340 kullanıldı.  Bu iki transistörün bacak bağlantılarını aşağıda görebilirsiniz.

MJE350 bacak bağlantıları

En son aşamada iki güç mosfeti IRFP244 ve IRFP9240 kullanıldı. Bu iki mosfet 4 Ohm empedansta 100W RMS Çıkış gücü sağlar.

IRFP244 bacak bağlantıları

100 Watt Amfi Devresi Malzeme Listesi

 

  1. Havya
  2. Lehim Teli
  3. Yan Keski
  4. Kablolar
  5. İsteğe Göre Ses Konnektörleri
  6. 5mm Kalınlığında 90mm x 45mm Boyutlarında Alüminyum Soğutucu
  7. +40V / -40V Güç Kaynağı
  8. 4 Ohms 100 Watt Hoparlör
  9. Direnç 1/4th Watt (39R, 390R, 1k, 1.5k, 4.7k, 15k, 22k, 33k, 47k, 150k)
  10. 330R Direnç 1/4th Watt – 3 Adet
  11. 10R Direnç 10 Watt
  12. 0.33R – 7 Watt – 2 Adet
  13. 0.22R – 10 Watt
  14. 100nF 100V Kondansatör – 2 Adet
  15. 47uF 100V Kondansatör
  16. 470pF 100V
  17. 470nF 63V
  18. 10pF 100V
  19. 1n4002 Diyot
  20. IRFP244
  21. IRF9240
  22. MJE350
  23. MJE340
  24. BC546 – 2 Adet
  25. MPSA43 – 3 Adet

100 Watt Amfi Devresi Şeması ve Açıklaması

Bu 100 Watt Amfi Devresi şematiği bir kaç aşamadan oluşur. Birinci aşama amplifikasyonunun başlangıcında istenmeyen seslerini bloke eden filtre katıdır. Bu filtre bölümü R3, R4 ve C1, C2 kullanılarak oluşturulur.

Devrenin ikinci aşamasında, MPSA43 transistörleri olan Q1 ve Q2, diferansiyel amplifikatör olarak çalışır ve sinyali daha fazla yükseltir.

Ardından, Güç yükseltme işlemi iki MOSFET, IRFP244N ve IRF9240 tarafından yapılır. Bu iki MOSFET, devrenin önemli bir parçasıdır. R15 ve R14 dirençleri mosfetleri ani akımdan korumak için kullanılan sınırlayıcı dirençlerdir.

100 Watt Amfi Devresi

100 Watt Amfi Devresinin Test Edilmesi

Devrenin ön çalışmasını kontrol etmek için Proteus simülasyonu kullanıldı; Çıkış sinyali sanal osilaskopta ölçüldü.

+/- 40V Güç kaynağı kullanarak devreyi yapıyoruz ve sinüs sinyalin girişini sağlıyoruz. Osiloskopun A Kanalı çıkış boyunca 4 ohm yüke bağlanır ve giriş sinyali B kanalına bağlanır.

Devreyi Proteus üzerinde kurduğunuz zaman giriş sinyali ve yükseltilmiş çıkış sinyali arasındaki farkı görebilirsiniz.

Bu projede çıkış gücü de kontrol edilmiştir. Amfi tasarımı daha önce de söylediğimiz gibi birçok şeye bağlı. Hoparlörün empedansına, hoparlörün verimliliğine, Amplifikatör verimliliğine büyük ölçüde bağımlıdır.

Amplifikatör Watt Hesabı

Amplifikatörün watt değerini hesaplamak için basit bir formül kullandık.

Amplifikatör Watt değeri = V2 / R

100 Watt Amfi Devresinde Hatırlanması Gerekenler

 #  Devre oluştururken, Güç amplifikatörü aşamasında mosfetlerin mutlaka soğutucuya bağlanması gerekmektedir. Daha büyük soğutucu daha iyi sonuç verir. Güç transistörü Q5 ve Q7, küçük U şeklindeki Alüminyum soğutucuları ile ısıdan izole edilmelidir.

 #  Ses ile ilgili uygulama için PCB kullanmak her zaman iyi bir seçimdir.

 #  Ses sinyal hatlarını gürültülü güç hatlarından ayrı tutun.

 #  Yolların kalınlığı hakkında dikkatli olun. Bu 100 Watt Amfi Devresi tasarımı olduğundan daha büyük bir akım yolu gereklidir, bu nedenle akım yolu genişliğini en üst düzeye çıkarın. Daha iyi akım akışı için maksimum via’lı çift taraflı düzende 70 mikron bakır PCB kullanılması daha iyidir.

 #  Devre boyunca ground plane oluşturulmalıdır. Yolları mümkün olduğunca kısa tutun.

SONUÇLAR

 #  Bu 100 Watt Amfi Devresi tasarımında daha iyi sonuç elde etmek için birkaç iyileştirme yapılabilir.

 #  Pozitif ve negatif güç hattına en az 100V, 4700uF dekuplaj kondansatörü ekleyin.

 #  Daha iyi stabilite için% 1 oranlı MFR dirençlerini kullanın.

 #  UN4007 ile 1N4002 diyotunu değiştirin.

 #  Devreye ekleyeceğiniz bir sigorta herhangi kısa devre durumunda devreyi ve olası tehlikelere karşı koruyacaktır.

Bu şekilde yaptığınız devre dışarıda satılan devrelere göre daha uygun fiyata gelmektedir. İnternet üzerinde 100w anfi fiyatları , mini amfi fiyatları , küçük anfi fiyatları ve araba amfi fiyatları sorg

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın