Advertisement

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • Linkedin

Bir röle elektrikle çalışan bir anahtardır. Rölenin bobini boyunca akan akım, bir kolu çeken ve anahtar kontaklarını değiştiren bir manyetik alan yaratır. Bobin akımı açık veya kapalı olabilir, böylece röleler iki anahtar konumuna sahiptir ve çoğu diyagramda gösterildiği gibi çift atışlı (değiştirme) anahtar kontaklarına sahiptir.

Röleler, bir devrenin, ilk devreden tamamen ayrı olabilen ikinci bir devresi değiştirmesine izin verir. Örneğin, düşük voltajlı bir akü devresi 230V AC şebeke devresini değiştirmek için bir röle kullanabilir. İki devre arasındaki röle içerisinde elektrik bağlantısı yoktur, bağlantı manyetik ve mekaniktir.

Bir rölenin sargısı, 12V röle için nispeten büyük bir akımı, tipik olarak 30mA’yi, ancak daha düşük voltajlardan çalışacak şekilde tasarlanmış röleler için 100mA kadar olabilir. Çoğu IC bu akımı sağlayamaz ve bir transistör genellikle küçük IC akımını röle bobini için daha büyük bir değere yükseltmek için kullanılır. Popüler 555 zamanlayıcı IC’nin maksimum çıkış akımı doğrudan röle bobini tedarik etmek için 200mA’dır.

Röleler genelde SPDT veya DPDT’dir ancak daha birçok set anahtar kontağa sahip olabilirler, örneğin, 4 ayar değiştirme kontağına sahip röle mevcut. Anahtar kişileri ve bunları tanımlamak için kullanılan terimler hakkında daha fazla bilgi için lütfen anahtarlardaki sayfaya bakın.

Hareketli resim, bobin ve anahtar kontaklarıyla çalışan bir röle gösterir. Bobin açıldığında manyetizma tarafından çekilen solda bir kol görürsünüz. Bu kol anahtar kontaklarını hareket ettirir. Ön planda bir dizi kontakt (SPDT), arkasında da bir tane DPDT röleyi var.

Tedarikçinin katalogu veya web sitesi röle bağlantılarını göstermelidir. Bobin genellikle açıktır ve her iki yöne de bağlı olabilir. Röle bobinleri, devre dışı bırakıldıklarında kısa süreli yüksek gerilim ‘sivri uçlar’ oluşturur ve bu devre içindeki transistörleri ve IC’leri yok edebilir. Hasarı önlemek için röle bobininde koruyucu diyot bağlamanız gerekir.

Çoğu röle PCB montajı için tasarlanmıştır, ancak kabloları direkt olarak pimlere lehimleyerek röle plastik kutusunun erimesini önlemeye özen gösterin.

Rölenin anahtar bağlantıları genellikle COM, NC ve NO olarak etiketlenir:

COM = Ortak, daima buna bağlayın, düğmenin hareketli kısmıdır.
NC = Normalde Kapalı, COM, röle bobini kapalı olduğunda buna bağlanır.
HAYIR = Normalde Açık, COM, röle bobini açık olduğunda buna bağlanır.
Röle bobini açıkken anahtarlanmış devrenin açık olmasını isterseniz COM ve NO’ya bağlayın.

Röle bobini kapalıyken anahtarlanmış devrenin açık olmasını isterseniz COM ve NC’ye bağlayın.

Röle seçimi

Bir geçiş seçerken bazı özellikleri dikkate almanız gerekir:

Fiziksel büyüklük ve pin düzenlemesi
Varolan bir PCB için bir röle seçerseniz, boyutlarının ve pin düzeninin uygun olduğundan emin olmanız gerekir. Bu bilgileri tedarikçinin kataloğunda veya web sitesinde bulmalısınız.
Bobin gerilimi
Rölenin bobin gerilimi ve direnci röle bobinine giden devrenin gerilimine uymalıdır. Birçok rölenin 12V besleme için nominal bir bobin var ancak 5V ve 24V röleleri de kolayca elde edilebilir. Bazı röle, nominal değerlerinden biraz daha düşük bir besleme gerilimi ile mükemmel bir şekilde çalışır.
Bobin direnci
Devre, röle bobini tarafından gerekli olan akımı temin edebilmelidir. Akımı hesaplamak için Ohm yasasını kullanabilirsiniz:

Röle bobini akımı = besleme gerilimi/Bobin direnci

Örneğin: 400 ohm’luk sargı direncine sahip 12V’luk bir besleme rölesi, 30mA’lık bir akım geçer. Bu, 555 zamanlayıcı IC (maksimum çıkış akımı 200mA) için iyidir ancak çoğu IC için çok fazladır ve akımın yükseltilmesi için bir transistör gerektirecektir.

Anahtar sınıflandırması (voltaj ve akım)
Rölenin anahtar kontakları kontrol edilecek devrelere uygun olmalıdır. Gerilim ve akım oranlarını kontrol etmeniz gerekecek. Gerilim derecesinin AC için genellikle daha yüksek olduğunu unutmayın, örneğin: “24V DC’de 5A veya 125V AC”.
Anahtar kontağı düzenlemesi (SPDT, DPDT vb.)
Çoğu röle, genellikle “tek kutuplu değiştirme” (SPCO) veya “çift kutuplu değiştirme” (DPCO) olarak tanımlanan SPDT veya DPDT’dir.

Röle koruması için diyotlar

Transistörler ve IC’ler, bir röle bobini kapalı olduğunda üretilen kısa yüksek voltajdan korunmalıdır. Diyagram, bu korumayı sağlamak için bir sinyal devresinin (örn. 1N4148) röle bobinine “geriye” nasıl bağlandığını gösterir.

Bir röle bobini içinden akan akım, akım kapatıldığında aniden çökecek bir manyetik alan yaratır. Manyetik alanın aniden çökmesi, röle bobininde, transistörlere ve IC’ye zarar verme olasılığı bulunan kısa bir yüksek voltaja neden olur. Koruma diyotu, indüklenen voltajın bobinden (ve diyot) kısa bir akım çekmesini sağlar, böylece manyetik alan anında değil de çabucak yok olur. Bu, indüklenen voltajın transistor ve IC’ye zarar verecek kadar yüksek olmasını önler.

Reed Röleleri

Reed röleleri, bir kamış anahtarı çevreleyen bir bobinden oluşur. Reed anahtarları normalde bir mıknatısla çalıştırılır, ancak manyetik alan yaratmak için reed röle akımları bobin boyunca akar ve reed anahtarını kapatır.

Reed röleleri genellikle standart rölelerden (örneğin 1000ohm) daha yüksek bobin dirençlerine ve çok çeşitli arz voltajlarına (örneğin 9-20V) sahiptir. Standart rölelere göre saniyede birkaç yüze kadar çok hızlı geçiş yapma yeteneğine sahiptirler; Ancak düşük akımları (örneğin maksimum 500mA) değiştirebilirler.

Gösterilen kamış rölesi, standart bir 14-pinli DIL soketine (‘IC tutucu’) takılacaktır.

Röleler ve transistörler karşılaştırıldı

Röleler gibi, transistörler de elektrikle çalışan bir anahtar olarak kullanılabilir. Düşük voltajda küçük DC akımları (<1A) değiştirmek için genellikle bir röle daha iyi bir seçimdir. Bununla birlikte, transistörler AC’yi (ana elektrik gibi) değiştiremezler ve basit devrelerde, büyük akımları (> 5A) değiştirmek için genellikle iyi bir seçim değildir. Bu durumlarda bir röle gerekecek, ancak röle bobini için akımı değiştirmek için düşük güçlü transistörlere ihtiyaç duyulabileceğine dikkat edin.

Rölelerin başlıca avantaj ve dezavantajları aşağıda listelenmiştir:

Rölelerin avantajları:
Röleler AC ve DC’yi değiştirebilir, transistörler yalnızca DC’yi değiştirebilir.
Röleler, standart transistörlerden daha yüksek gerilimleri değiştirebilir.
Röleler genellikle büyük akımları (> 5A) değiştirmek için daha iyi bir seçimdir.
Röleler birçok kişiyi aynı anda değiştirebilir.
Rölelerin dezavantajları:
Röleler, küçük akımları değiştirmek için transistörlerden daha hantaldır.
Röleler hızla değiştiremezler (reed röleleri hariç), transistörler saniyede birçok kez geçiş yapabilir.
Röleler, bobinlerine akan akım nedeniyle daha fazla güç kullanırlar.
Röleler, birçok IC’den daha fazla akım gerektirir; bu nedenle, rölenin bobini için akımı değiştirmek için düşük güçlü bir transistör gerekli olabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *