Lehimleme Nasıl Yapılır?

Advertisement

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • Linkedin

Önce bir kaç güvenlik önlemi:

Lehimleme demirinin elemanına veya ucuna asla dokunmayın. Çok sıcak (yaklaşık 400 ° C)

Lehimleme demirini, kullanmadığınız zaman daima yerine koyun. Bir dakika bile olsa, tezgahınıza asla koymayın!

İyi havalandırılmış bir yerde çalışın.

Lehim kullandıktan sonra ellerinizi yıkayın. Geleneksel lehim, zehirli bir metal olan kurşun içerir.

Lehimleme demirinin hazırlanması:

Havyayı standa yerleştirin ve fişini takın. Havya, yaklaşık 400 ° C çalışma sıcaklığına ulaşmak için birkaç dakika sürecektir.

Lehimleme demirinin ısınması için birkaç dakika bekleyin. Ucu üzerindeki küçük lehimi eritmeye çalışarak hazır olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Demir ucunu nemli süngerle silin. Bu ucu temizleyecektir.

Havyanın ucunda küçük bir lehim eritin. Buna ‘kalaylama’ denir ve ısı demirin ucundan derze akmasına yardımcı olur.

Artık lehimlemeye başlamaya hazırsınız:

Havyayı tutamağın tabanı yakınında bir kalem gibi tutun (kendi adınızı yazacağınızı düşünün). Asla sıcak elemente veya uça dokunmamayı unutmayın.

Lehimleme demirini, yapılacak eklem üzerine dokundurun. Hem bileşen kablosunu hem de yola dokunduğundan emin olun. Ucu orada birkaç saniye tutun.

Derzin üzerine biraz lehim koyun. Diyagramda gösterildiği gibi yanardağ şeklini oluşturmak için kurşun ve iz üzerine düzgün bir şekilde akması gerekir. Demiri demire, demir yerine uygulayın.

Derzi hala tutarken lehimi, sonra demirini çıkartın. Devreyi hareket ettirmeden önce müştereken birkaç saniye soğumasını bekleyin.

Derzi yakından inceleyin. Parlak görünmeli ve ‘yanardağ’ şeklinde olmalıdır. Değilse, tekrar ısıtmanız ve biraz daha lehimlemeniz gerekir. Bu sefer lehim uygulamasından önce hem yolun hem de izin tam olarak ısıtılmasını sağlayın.

Isı emici kullanılması

Transistörler gibi bazı bileşenler lehimleme sırasında ısıyla hasar görebilir, bu nedenle uzman değilseniz bağlantı ile bileşen gövdesi arasındaki kurşun kırpılmış bir ısı emici kullanmak akıllıca olacaktır. Özel bir alet satın alabilirsiniz, ancak standart bir timsah klipsi (plastik kapaksız) de işe yarıyor ve daha ucuzdur.

Isı alıcı, lehimleme demirinin sağladığı sıcaklığın bir kısmını alarak çalışır ve bu, bileşenin sıcaklığının aşırı artmasını önlemeye yardımcı olur.

Bileşenler için Lehimleme Tavsiyesi

Lehimleme Bileşenleri
Bileşenleri aşağıdaki sırayla yerlestirin:
IC holder1. IC Tutucuları
Doğru yoldan bağlayın – çentik, IC’yi yerleştirmenin hangi yolunu size hatırlatacaktır. IC’leri henüz takmayın.
resistor2. Dirençler
Her iki yöne de bağlayın.
3. Küçük Değerli Kondansatörlersmall value capacitors
Küçük değerli kondansatörler (<1μF) polarize değildir. Her iki yöne de bağlayın.
4. Elektrolitik  (1µF +) electrolytic capacitors
Doğru yoldan bağlayın, bir kurşun yakınında + veya – bulunun. Radyal tarzda (her iki ucunda bir uç bulunur) veya eksenel stilde (her iki ucunda da olabilir) olabilirler.
diodes5.Diyotlar
Doğru yoldan bağlayın. Şerit, diyagramda k etiketli katodu (sembol üzerindeki çizgi) işaretler.
Germanyum diyotlar için bir ısı emici kullanın.
LED6. LED’ler
Doğru yoldan bağlayın, katot kısa kablodur. Diyagram, anot için  +,katot için k veya – .
transistors7. Transistörler
Transistörlerin 3 ‘bacağı’ vardır, bu nedenle doğru şekilde bağlamak için özen gösterin. Isı ile hasar görebilirler, hızlı bir şekilde lehimlenene kadar bir ısı emici kullanın.
single core wire8. Tel Bağlantıları
Bağlantı, diğer parçalara dokunmazsa, tahtadaki noktalar arasındaki bağlantılar plastik kaplamalı tek çekirdekli tel veya kalaylanmış bakır tel ile yapılabilir.
9. Kendi telleri olan parçalar
Pil klipsleri, sesli çubuklar vs. Gerekirse doğru şekilde bağlayın
10. Tellerin parçaları için stranded wire
Anahtarlar, röle, hoparlör, değişken direnç vs. için telli tel kullanın.
11. IC’ler (çip) 555 timer IC
Doğru yoldan bağlayın, pin 1’in yanında çentiği veya noktayı bulun. Başparmak ile sıkıca bastırmadan önce tüm pinlerin soketle hizalandığından emin olun.

Lehim nedir?

Geleneksel lehim kalay ve kurşun (genellikle% 60 kalay ve% 40 kurşun) bir alaşımı (karışımı) ‘dir. Yaklaşık 200 ° C’lik bir sıcaklıkta erir.

Modern kurşunsuz lehim bakır ve gümüş de dahil olmak üzere diğer metaller ile kalay alaşımıdır. Yaklaşık 220 ° C’lik bir sıcaklıkta erir.

Bir yüzeyin lehim ile kaplanmasına lehim kalay içeriğinden dolayı ‘kalaylama’ denir.

Lehim kullandıktan sonra daima ellerinizi yıkayın, zehirli kurşun içerdiğinden bu geleneksel lehimlemede özellikle önemlidir.

Elektronik için en iyi lehim boyutu 22gp (standart sapma = standart tel ölçüsü) ve kurşunsuz lehim kullanmanızı öneririm.

Elektronik kullanımı için lehim, bir şebeke fleksindeki teller gibi küçük akı çekirdekleri içerir. Akı asit gibi aşındırıcıdır ve lehim eriyene metal yüzeyleri temizler. Bu nedenle, lehimi demir ucunda değil, derzde eritmeliyiz. Çinko içermezse, çoğu derz başarısız olur, çünkü metaller hızla oksitlenir ve lehimin kendisi kirli, oksitlenmiş bir metal yüzeye düzgün akmaz.

Lehim sökme

Bir aşamada, bir kabloyu veya bileşeni kaldırmak veya yeniden konumlandırmak için muhtemelen bir bağlantıyı sökmeniz gerekecektir. Lehimi sökmenin iki yolu vardır:

1. Bir sökme pompası ile
Ayrıca bir ‘lehim emici’ olarak da bilinir. Statik elektrik hasar görebilecek bazı IC’leri korumak için bir ESD (elektrostatik deşarj) başlıklı bir kablo kullanmak en iyisidir.

Yaylı pistonu kilitleninceye kadar iterek pompayı ayarlayın.
Hem pompa ağzını hem de havyanızın ucunu derzin üzerine uygulayın.
Lehim eriyene bir saniye bekleyin.
Sonra pistonu serbest bırakmak ve erimiş lehimi alete emmek için pompadaki düğmeye basın.
Mümkün olduğunca çok lehimi çıkarmak için gerekirse tekrarlayın.
Püskürtmeyi açmak suretiyle pompanın ara sıra boşaltılması gerekecektir.
Bir lehim giderici pompa kullanarak
Bir lehim giderici pompa (lehim emici)

2. lehim sökücü örgü ile
Bakır örgü, erimiş lehim için, derzden uzağa kolaylıkla akan bir fitil gibi davranır.

Deriye bakır örgü ucunu ve lehim demirinizin ucunu uygulayın.
Lehim eriyene, çoğu derzden uzak olarak örgü üzerine akacaktır.
Örgüyü ilk olarak çıkarıp havyadan çıkartın.
Lehim ile kaplanmış saç örgüsünün uçlarını kesin ve atın.

Lehimlerin çoğunu derzlerden çıkardıktan sonra tel veya bileşen kablosunu hemen çıkartabilirsiniz (soğuması için birkaç saniye bekleyin). Derzin birbirinden ayrılmaması halinde, lehim izlerini lehimlemek için lehim demiri uygulayın, böylece deriyi aynı anda çekerken kendinizde yanmayı önlemeye özen gösterin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *