Kondansatörler

Advertisement

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • Linkedin

Kapasitörler elektrik yükünü depolar.Kapasitans ise ne kadar elektrik yükü depolacağının bir ölçüsüdür. Kapasitans Farads, F sembolü ile ölçülür, ancak 1F çok büyük olduğundan bu önekler (çarpanlar) daha küçük değerleri göstermek için kullanılır:

  • Μ (mikro) 10(eksi)-6 (milyonda) anlamına gelir, bu nedenle 1000000μF = 1F
  • N (nano) 10(eksi)-9 (bin-milyonda) anlamına gelir, bu nedenle 1000nF = 1μF
  • P (pico) 10(eksi)-12 (milyon-milyonda) anlamına gelir, bu nedenle 1000pF = 1nF

Kapasitörler zamanlama devrelerinde dirençlerle birlikte kullanılır, çünkü bir kondansatörün şarjla dolması zaman alır. Bunlar, şarj rezervuarı olarak hareket ederek değişen DC sarf malzemelerini düzleştirmek için kullanılır. Filtre devrelerinde de kullanılırlar, çünkü kapasitörler AC (değişen) sinyalleri kolayca geçerler.DC (sabit) sinyalleri bloke eder.

Birçok kondansatör türü vardır ancak iki ana gruba ayrılabilirler: polarize (genellikle 1μF ve daha büyük) ve polarize edilmemiş (genellikle 1μF’den daha az). Her grubun kendi devre sembolü vardır.

Polarize edilmiş kapasitörler (1μF +)

Kutuplanmış kapasitörler sağdaki devre sembolü ile gösterildiği gibi doğru yoldan bağlanmalıdır. Vücutlarındaki işaretler uçları ve radyal tarzı kapasitörler için daha uzun kurşun + ‘yı tanımlar. Polarize edilmiş kapasitörler lehimleme sırasında ısınmadan zarar görmez.

Elektrolitik Kapasitörler

Bunlar kutuplanmış kapasitörün en yaygın kullanılan tipi olup iki uçlu olarak mevcuttur: her iki uçta da aynı uçta (resimde 10μF) radyal ve her uçta (resimde 220μF) uçlar ile eksenel. Radyal kapasitörler biraz daha küçük ve daha ucuz olma eğilimindedir.

Elektrolitik kapasitörler, kapasitansları, voltaj değerleri (aşağıya bakınız) ve polarite ile açıkça etiketlenebilecek kadar büyüktür; bu nedenle genellikle tanımlanması kolaydır. Elektrolitik kondansatörleri daima doğru yoldan bağlamaya özen gösterin çünkü ters çevrildiğinde patlayabilirler.

Voltaj derecesi

Elektrolitik kapasitörler oldukça düşük olabilen bir voltaj değerine sahiptir ve bir elektrolitik kondansatör seçerken her zaman kontrol edilmelidir. Bir proje parça listesi gerilimi belirtmezse, projenin besleme geriliminden daha büyük bir dereceye sahip bir kapasitör seçin. Çoğu pil devresi için 25V mantıklı bir minimumdur.

Tantal Boncuk Kondansatörleri

Tantal boncuk kondansatörleri polarize olup, elektrolitik kapasitörler gibi düşük voltaj derecelendirmelerine sahiptir. Pahalı ama çok küçüktür ve küçük boyutlarının önemli olduğu özel durumlarda kullanılırlar.

Tantal boncuk kondansatörleri
Modern tantal boncuk kondansatörleri, kapasitansları, voltajları ve polariteleri ile basılır. Büyük olanlar, iki şeritli (iki basamaklı) ve μF değerini vermek üzere sıfırların sayısı için bir renk spotu bulunan bir renk kodu sistemi kullanırlar. Standart renk kodu kullanılır, ancak nokta için, gri, × 10,0 μF’den az olan değerlerin gösterilebilmesi için x 0,01 ve beyazın x 0,1 anlamına gelir. Uçların yakınında üçüncü bir renk şeridi, voltajı (sarı 6.3V, siyah 10V, yeşil 16V, mavi 20V, gri 25V, beyaz 30V, pembe 35V) gösterir. Nokta size baktığında pozitif (+) çizgi haklıdır: “Nokta göründüğünde, pozitif sağdır”.

Örneğin: mavi, gri, beyaz nokta 6.8μF anlamına gelir.

Parazitsiz kondansatörler (<1μF)

Küçük deşarjlı kondansatörler polarize edilmemiş ve her iki yönde de bağlanabilirler. Alışılmadık bir tip (polistren) haricinde, lehimleme sırasında ısınmadan zarar görmezler. Bunlar, en az 50V yüksek voltaj derecesine sahiptir, bu da, bunlar yeni başlayanlar için uygun birçok projede yok sayılabilir.

100nF kapasitör
Birçok küçük değerli kapasitörün değeri basılır ancak çarpanı yoktur, dolayısıyla çarpanların ne olması gerektiğini öğrenmek için deneyim kullanmanız gerekir.

Örneğin, 0.1 0.1μF = 100nF anlamına gelir.

Bazen ondalık sayı yerine çarpanı kullanılır:

Örneğin: 4n7 4.7nF anlamına gelir.

Kapasitör Numarası Kodu
1nF kapasitör
Baskı zor olan küçük kapasitörlerde genellikle bir numara kodu kullanılır:

  • 1. numara 1. basamak,
  • 2. numara 2. basamak,
  • 3. sayı kapasitansı pF olarak vermek için sıfırların sayısıdır.
  • Herhangi bir harfi yoksay – sadece tolerans ve voltaj derecelendirmesini belirtiyorlar.

Örneğin: 102, 1000pF = 1nF (102pF değil) anlamına gelir

472J, 4700pF = 4.7nF (J,% 5 toleransa işaret eder) anlamına gelir.

Kapasitör Renk Kodu

Elektronik Renk Kodu
Colour Number
Black 0
Brown 1
Red 2
Orange 3
Yellow 4
Green 5
Blue 6
Violet 7
Grey 8
White 9

Polyester kondansatörlerde yıllarca bir renk kodu kullanıldı, artık kullanılmıyor ancak renk kodlu kapasitörler bulunabiliyor.

Renkler direnç kodu gibi okunmalı, pF cinsinden değeri veren ilk üç renk bandı olmalıdır. 4. bant (tolerans) ve 5. bant (gerilim derecelendirmesi) dikkate alınmaz.

Örneğin:

Kahverengi, siyah, portakal, 10000pF = 10nF = 0.01μF anlamına gelir.

Renk bantları arasında boşluk olmadığını ve iki özdeş bandın geniş bir bant olarak
göründüğünü unutmayın:

Geniş kırmızı, sarı 220nF = 0.22μF anlamına gelir.

Polistren kondansatörler

Polistren kondansatörler nadiren kullanılmaktadır. Onların pF cinsinden değerleri normal olarak birimler olmadan yazdırılır. Polistren kondansatörleri, lehimleme sırasında ısıyla zarar görebilir (polistireni eritir), bu nedenle timsah klipsi gibi bir ısı emici kullanmalısınız. Isı emicisini, kondansatör ile bağlantı yeri arasındaki elektriğe tutturun.

Gerçek kondansatör değerleri (E3 ve E6 serileri)

Kondansatörlerin mümkün olan her değerde mevcut olmadığını fark etmişsinizdir, örneğin 22μF ve 47μF kolaylıkla kullanılabilir, ancak 25μF ve 50μF değil.

Bu neden? 10, 20, 30, 40, 50 ve benzeri her 10μF’de kapasitörler yapmaya karar verdiğinizi düşünün. Bu iyi görünüyor, fakat 1000’e ulaştığında ne olacak? 1000, 1010, 1020, 1030 vb. Yapmak mantıksız olur, çünkü bu değerler için 10 çok küçük bir farktır, çoğu devrede fark edilemeyecek kadar küçüktür ve kapasitörler bu doğruluğa göre ayarlanamaz.

Duyarlı bir kondansatör değeri serisi üretmek için değerler arasındaki adımın boyutu değeri arttıkça artmalıdır. Standart kondansatör değerleri bu fikri temel alır ve on’un her bir katı için aynı kalıp izleyen bir seri oluştururlar.

E3 serisi
E3 serisi, on’un her bir katı için 3 değer içerir: 10, 22, 47, … o zaman 100, 220, 470, 1000, 2200, 4700, 10000 vb. Devam eder. Değer arttıkça adım boyutunun nasıl arttığına dikkat edin ( Her seferinde kabaca iki kat değerler).

E6 serisi
E6 serisi, on’un her bir katı için 6 değer içerir: 10, 15, 22, 33, 47, 68, … sonra 100, 150, 220, 330, 470, 680, 1000 vb. Devam eder. Bunun ne olduğuna dikkat edin. Boşlukları ekstra bir değere sahip E3 serisi.

E3 serisi, kondansatörler için en sık kullanılan araçtır, çünkü birçok tür çok hassas değerlerle yapılamaz.

Değişken kapasitörler

Değişken kapasitörler çoğunlukla radyo ayar devrelerinde kullanılır ve bazen ‘ayar kapasitörleri’ olarak adlandırılırlar. Bunlar, tipik olarak 100pF ve 500pF arasında çok küçük kapasitans değerlerine sahiptir. Bazıları, ana değişken kondansatörün yanı sıra (küçük ayarlamaları yapmak için – aşağıya bakın) yerleşik düzelticiler içerir. Birçoğunun, değişken dirençler için kullanılan standart topuzlar için uygun olmayan çok kısa milleri olduğuna dikkat edin.

Değişken kondansatörler, zamanlama devrelerinde normal olarak kullanılmaz çünkü kapasiteleri pratik olmak için çok küçüktür ve mevcut değerlerin aralığı çok sınırlıdır. Bunun yerine, zamanlama devreleri sabit bir kondansatör ve değişken direnç kullanır.

Giyotin kondansatörleri
Düzeltici kondansatörler (düzelticiler) minyatür değişken kondansatörlerdir. Doğrudan devre kartına monte edilecek ve yalnızca devre kurulduğunda ayarlanacak şekilde tasarlandı. Bunlar, minyatür değişken dirençler olan ön ayarların kapasitör eşdeğeridir.

Düzenleyicileri ayarlamak için küçük bir tornavida veya benzeri bir alet gereklidir. Onları ayarlama süreci sabır gerektirir, çünkü elinizin ve aletin varlığı, düzelticinin bölgesindeki devre kapasitesini biraz değiştirecektir!

Düzeltici kondansatörler sadece 100pF’den daha düşük kapasitelerde mevcuttur. Kapasitelerinin sıfıra indirgenmesi imkansızdır, bu nedenle genellikle minimum ve maksimum değerleri, örneğin 2-10pF ile belirtilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *