Entegre devreler|IC Türleri

Advertisement

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • Linkedin

Normalde bipolar kavşak transistörler, diyotlar ve alan etkili transistörler, elektronik bileşen olarak elektronik devrelerde kullanılıyor.Bu bileşenler bir elektronik devreyi oluşturmak için gerekli dirençler ve kapasitörler ile birlikte birbirine bağlıdır.Bu tür devreler  ayrık devre olarak bilinir ayrıca gerekli olduğunda bileşenlerin her biri bir devre olarak ayrılabilir.Bugünlerde elektronik devre üretmek için yeni bir eğilim vardır ki  transistörler,kapasitörler,diyotların yarı iletken wafer numaraları   daimi olarak üretilmektedir.Bu tip elektronik devrelerde bileşenler  yarı iletken plaka üzerine entegre olduğunundan ayrılamaz,bu devre genel olarak entegre devre ile ifade edilir.IC ayrıca halk arasında çip veya mikroçip olarak bilinir.

Entegre Devre Tarihçesi

Bu teknoloji ABD Texas Instruments Jack Kilby  ve Robert Noyce of Fairchild Semiconductor  tarafından 1950 yılında icat edilmiştir.Bu yeni buluşun ilk müşterisi  ABD Hava Kuvvetleri oldu. 2000 yılında Jack Kilby küçültülmüş elektronik devreler için Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı.

Bir buçuk yıl sonra Kilby onun IC tasarımını gösterdi , Fairchild Semiconductor Limited Robert Noyce kendi entegre devre ile geldi.Kilby cihaz vardı ki onun modelindeki birçok pratik sorunlar çözüldü.O silikon meydana geliyordu burada gibi Kilby germanyum oluşturmaktaydı.Jack Kilby ve Robert Noyce ikisi birlikte,entegre devreler üzerinde kendi çalışma bölümü için ABD patent aldı.Hukuki konularda birkaç yıl sonra akıllıca geçmeye karar her iki şirketin kendi teknoloji lisansı ve büyük bir küresel bir pazar ortamı yaratmıştır.

Robert Noyce

Entegre Devre Çeşitleri

Elektronik devre gibi, IC aynı zamanda dijital IC ve uygulamalarına dayalı analog IC olarak kategorize edilebilir.

Analog IC

bu tip IC, giriş ve çıkış sinyalleri arasında her ikiside süreklidir.Çıkış sinyali seviyesi giriş sinyali düzeyine bağlıdır çıkış sinyali, giriş sinyalinin düzeyine lineer bir fonksiyonudur.Lineer IC veya analog IC en yaygın ses frekans amplifikatörü ve radyo frekansı amplifikatörü olarak kullanılmaktadır.Op amper, voltaj regülatörleri, karşılaştırıcılar ve zamanlayıcılar da doğrusal IC veya analog IC bilinen örnekleridir.

Digital IC

 

AND geçidi, OR geçidi ,NAND kapısı, XOR kapısı, flip flop, sayaçlar, mantık kapıları; mikroişlemciler, dijital IC gibi bazı tanınmış örnekleridir.Bu IC gibi 0 veya 1 ya da ikili veri ile çalışır.Normalde dijital devredeki sıfır(0) 0 volt gösterir ve bir(1) de + 5V göstermektedir.

Bir IC ana bileşenleri transistörler vardır.Bu transistörler IC başvuruları bağlı bipolar veya alan etkili olabilir.Teknoloji olarak her geçen gün geliştirmektedir,Tek bir IC yongası dahil transistör sayısı da artmaktadır.Tek bir çipte dahil transistör sayısına bağlı olarak,IC beş grupta toplanmaktadır.

IC Üretim Süreci

IC üretim teknolojilerinin iki türü vardır, bir monolitik bir teknolojidir ve diğer hibrid teknolojisidir.Monolitik teknikte, tüm elektronik komponent ve bağlantıları tek bir silikon çip halinde bir arada üretilmektedir.Özdeş IC’ler büyük ölçekli üretilecek olduğunda Bu teknoloji uygulanır.Monolitik IC ucuz ama güvenilirdir.Tel veya metalizasyon modeli ile birbirine ve ayrı bileşenler, bir seramik madde üzerinde bağlıdır.

 

tyoes of ics

Entegre Devre veya IC Avantajları

  1. Bu pratik boyutta oldukça küçük 20,000 civarında elektronik parçalar IC yongası tek bir inç kare dahil edilebilir.
  2. Birçok karmaşık devreler tek bir yongada imal edilir ve dolayısıyla bu karmaşık elektronik devre tasarımı kolaylaştırır. Ayrıca performansını artırır.
  3. IC güvenilirliği yüksektir.
  4. toplu üretime düşük maliyetle kullanılabilir.
  5. IC çok küçük güç tüketir.
  6. Parazitik kapasitans etkisinin olmaması nedeniyle yüksek çalışma hızı vardır.
  7. Ana devresinden Çok kolay değiştirilebilir.

Entegre Devre veya IC Dezavantajları

  1.  Akım arttığında IC gerekli oranda ısı dağılımı yapamaz çünkü onun boyutu küçüktür.Bu nedenledir ki IC sıklıkla içlerinden akan aşırı akım nedeniyle zarar görür.
  2. İndüktörler ve Transformatör  IC dahil edilemez.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *