Basit Elektronik Devreler

Advertisement

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • Linkedin
TEK BUTONLU ON-OFF ANAHTARI
Bu devre tek butonla on-off yapar. R3 direncine paralel olarak röle bobinini sürebilirsiniz. NPN transistörler ihtiyaca göre BC546 veya BC337 olarak tercih edilebilinir.
tekbuton
ELEKTRONİK SİGORTA
Güç kaynaklarınızı korumak amacıyla yapılmış basit bir elektronik sigorta devresi. 0.6ohm 5w direncin üzerinden akan akıma göre düşen gerilim trirstörü tetikleyerek röleyi enerjilendirip devreden akımı keser.tristöre paralel bağlı buton ise devreyi resetleyerek akımı tekrar uygular.
sigorta
7812 REGÜLESİNİ AYARLI OLARAK KULLANMA
Bu devre ile 78** entegreleri ayarlı hale dönüştürebilinir. 7812’nin GND voltajı -12v olduğunda çıkışı 0v okunur. entegreler simetrik kaynakla beslenmiştir.
7812_ayarli
TEK DARBE ÜRETİCİLER
Buradaki devreler butonla tetiklendiği zaman sadece tek pulse yani darbe üretir. darbenin periyodunu R ve C elemanlarının değerine göre ayarlayabilirsiniz.
pulse2
onepulse
İKİ BUTONLU ON-OFF ANAHTARI
iki ayrı butonlu ve transistörlerle yapılmış basit on-off anahtarı.
on_off
12V AC _ 24V DC GERİLİM İKİLEYİCİ
12v ac gerilimi kondansatörler ile ikiye katlayarak 24v dc gerilim elde edebilirsiniz. bu dc gerilimin akımı, kondansatörlerin kapasitesine ve trafo ile köprü diodun gücüne bağlıdır. çıkış her nekadar 24v olsada bunu sürekli verimli biçimde kullanamassınız. ancak akımı sürekli değilde kesik kesik harcadığınızda kondansatörler şarj olma zamanını daha çok toplayacağından verim artacaktır.
not: bu 24v etkin değerdir. kondansatörler max tepe değerini depolar ve bu nedenle çıkışta yaklaşık 33v değerini okuyabilirsiniz. bu gerilim trafolardan trafoya tölerans farklılığı gösterebilir.
12v_24v_converter
AYARLI ZENER DEVRESİ
zener diodlara alternatif bir devre. buradaki kullanacağınız PNP transistörünün akımına göre daha güçlü bir zener diod elde etmiş olursunuz. gerilim ayarı potun her 10k değerinde 1v artıyor.
ayarli_zener
DİGİTAL KONTROLLÜ AKIM SINIRLAMA
Bu devre ile akım sınırlamasını dijital olarak ayarlayabilirsiniz. dirençler R-2R kombinasyonuna göre kullanılmıştır. ikili sayı sisteminin değeriyle orantılı akım sınırlaması ayarlanır.
digital_akim_sinirlama
AYARLI BUCK-BOOST CONVERTER
Bu devre basit bir Buck-boost converter örneğidir. giriş gerilimini 3v ile 15v arası uygulayarak çıkıştan ayarladığınız değeri sabit olarak alırsınız. 10v zener min çıkış gerilimini belirler. 10k pot ile çıkışı ayarlayabilirsiniz. Bu uygulmayı negatif gerilim elde etmede kullanabilirsiniz.
buck-boost-converter
3 KANAL PUSH BUTON DEVRESİ
Bu devre bilgi yarışmalarında kullanılan bir uygulamadır. A,B,C üç yarışmacıdır. soruyu bilip butona ilk basanın ikaz LED’i yanar dierleri sonradan bassa bile yanmaz. RESET butonu ise yanmış olan ikaz ledini söndürür.
push-buton
VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
Güç kaynağınızda olabilecek tehlikeli voltaj yükselmelerinde cihazınızı koruyabileceğiniz basit bir devre. 12v zener ayarlanabilecek en düşük voltaj değerini belirler. 10k pot ile 12v dan daha yüksek değerlere ayarlayabilirsiniz. devreyi resetlemek için kaynak gerilimini kesmelisiniz.
voltaj_koruma
EN BASİT DC LAMBA DİMMERİ
Lamba yada motor gibi yükleri dimmerleyebileceğiniz en basit devre.
en_basit_dimmer
BASİT 5V REGÜLE DEVRESİ
sabit 5v verebilen basit bir regüle devresi. çıkış gerilimi = zener voltajı – transistör eşik gerilimi formülüne göredir.
basit_5v

0 Answers

  1. Pingback: ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİNİN TAKİP ETMESİ GEREKEN SİTELER | ENotlar

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *